Az Alarm mentőszolgálathoz számtalan kérdés érkezik a különböző rendezvényszervezéssel foglalkozó cégektől, hogy miként történik a gyakorlatban a rendezvények egészségügyi biztosítása? Mostani írásunkban az általuk feltett kérdéseket összesítettük és most meg is válaszoljuk.

 

Milyen rendelet vagy törvény szabályozza a rendezvények egészségügyi biztosítását?

Tudni kell, hogy a rendezvények egészségügyi biztosítása mindig a rendezvényt szervező céget terheli. Nekik a feladatuk gondoskodni a rendezvény létszámának megfelelően az egészségügyi biztosításról. Nekik az 5/2006. (II. 7.) EüM rendeletet kell követniük.

Milyen egészségügyi biztosítást kell igénybe venni 500 fő feletti rendezvény esetén? H2

Tudni kell, hogy a jogalkotó 500 fő feletti rendezvény esetén kötelezővé teszi az egészségügyi biztosítást a rendezvényt szervező cég részére. A várható létszámtól függően kell az egészségügyi biztosítást megszervezni. Íme a legfontosabb sarokszámok.

  • 500 és 1 000 fő közötti rendezvény: orvos, mentőtiszt vagy mentőápoló és az elsősegélynyújtáshoz szükséges felszerelés szükségeltetik.
  • 1 000 és 5 000 fő közötti rendezvény: mentőszolgálat vagy mentési engedéllyel rendelkező esetkocsi szükségeltetik.
  • 5000 és 10000 fő közötti rendezvény: esetkocsi és mentőgépkocsi szükségeltetik.
  • 10 000 és 50 000 fő közötti rendezvény: esetkocsi, rohamkocsi és mentőgépkocsi szükségeltetik.
  • 50 000 fő feletti rendezvény: a mentőszolgálattal egyeztetett mentési tervre lesz szükség.
  • Sportrendezvényeken, idős vagy beteg emberek számára rendezett rendezvényeken mentőgépkocsi biztosítása kötelező még 1 000 fő alatt is.

 

Mikor elegendő a gyalogőrség egy rendezvényen?

A gyalogőrség fogalma: a rendezvény egészségügyi biztosításának azon formája, amelynél a rendezvény résztvevőinek egészségügyi biztosítása mentőgépjármű igénybevétele nélkül történik. Általában ezek az 1 000 fő alatti rendezvények, amelyek zárt épületben vagy kisebb szabadtéren kerülnek megrendezésre. Itt a mentő szakápoló, mentőtiszt vagy orvos és oxiologus  orvos látja el a szükséges egészségügyi feladatokat.

Mikor van szükség a mozgóőrségre egy rendezvényen?

A mozgóőrség fogalma: a rendezvény egészségügyi biztosításának azon formája, amelynél a rendezvény résztvevőinek egészségügyi biztosítása mentőgépjárművel, esetkocsival vagy mindkettővel történik.

Esetkocsi: mentőtiszt + mentő szakápoló + mentőgépkocsi vezető Mentőgépkocsi: mentő szakápoló + mentőgépkocsi vezető

Mennyi idővel a rendezvény előtt kell az egészségügyi biztosításra leszerződni?

A gyakorlatban azt szoktuk mondani, hogy legalább egy hónappal, de a rendezvény előtt 1 héttel már kötelező, mert a hatóságok felé nekünk is jelentési kötelezettségünk van.

Mi alapján történik a díjszabása egy rendezvény egészségügyi biztosításának?

Ez a rendezvény típusától, időtartamától, nagyságától és helyétől függ. Nálunk minden esetben legalább egy 6 órás időintervallum kerül felszámításra.

Rövid összefoglaló a rendezvények egészségügyi biztosításáról.

A jogalkotó rendeletben határozta meg, hogy minden egyes 500 fő feletti rendezvény esetén a szervezőknek szavatolni kell az egészségügyi biztosítást.  A rendezvény nagyságától és típusától függően ez megvalósítható gyalogőrség (gépjárműpark nélkül) vagy mozgóőrség (gépjárműparkkal) segítségével. Ha ön rendezvény megszervezésén gondolkodik, figyeljen arra, hogy időben keressen olyan vállalkozást, aki garantálni tudja a rendezvény egészségügyi biztosítását. Mi az Alarm mentőszolgálatnál képesek vagyunk az írásban meghatározott feladatok elvégzésére. Szakképzett munkatársaink segítségével gyorsan és hatékonyan tudjuk ellátni a szükséges egészségügyi feladatok bármelyik rendezvényen. Keressenek bátran minket elérhetőségeinken keresztül, ha a betegszállításra, őrzött fekvő betegszállításra vagy egy rendezvény egészségügyi biztosítására lenne szükségük.

Hogyan történik a rendezvények egészségügyi biztosítása?