Őrzött betegszállítás: kérdések és válaszok

A betegszállítással kapcsolatban számtalan esetben kap az Alarm mentő csapata kérdéseket a szállítani kívánt betegtől vagy a hozzátartozóktól. Mostani írásunkban az őrzött betegszállítással kapcsolatos kérdéseket fogjuk megválaszolni.

 

Mit jelent az őrzött betegszállítás?

Az őrzött betegszállításról sokan úgy gondolják, hogy annyit tesz, mint a beteget a megadott pontból a vizsgálatra elszállítani és onnan vissza. Ezt egy picit kiegészítenénk. Az őrzött betegszállítás alkalmával mentőtiszt esetenként, oxiológus szakorvos is kiséri a beteget a szállítás alkalmával a szakápoló mellett.

 

Kísérő mehet-e a szállítandó személlyel?

A minőségi betegszállítás irányelvei engedélyezik a kísérők jövetelét. Azonban ki kell hangsúlyozni, hogy maximum 2 kísérőt lehet beültetni a mentőautóba, mert a beteg biztonságos szállítása az elsődleges szempont. Kizárólag olyan kísérőket tudunk a mentő utasterébe engedni, aki nem betegek és nincsenek tudatmódosító szer befolyása alatt.

 

Fekvőbeteg szállítást is meg tudják oldani?

A válaszunk, igen. Minden mentő gépkocsi hordággyal felszerelt, ezáltal megoldható vele az őrzött fekvő betegszállítás is. A szállítási folyamatokról érdemes annyit megemlíteni, hogy az emeletről hordszékkel hozzuk le a beteget, majd utána fektetjük be a mentőautóba.

 

Saját tolószéket tudunk-e vinni?

Sajnos nem áll módunkban, mert balesetveszélyes és a szabályoknak ellentmond. Az ok érthető, mert a tolókocsit nem lehet az autóban rögzíteni, és a saját féke pedig kevés egy hirtelen fékezésnél. Rossz abba belegondolni, hogy egy esetleges elszabadult tolókocsi milyen sérüléseket tud okozni az autóban tartózkodó emberekben.

 

Van oxigén a mentőben?

Mikor felhívnak minket, sok esetben az az első kérdés, hogy van-e oxigén a mentőben. A válaszunk, igen. A mentőautó alapfelszereltsége közé tartozik.

 

Túlsúlyos beteget tudunk-e szállítani?

A túlsúlyos betegeknek a szállításához speciális eszközök és feltételek szükségesek. Nálunk sajnos a technikai feltételek nem állnak rendelkezésre ilyen jellegű betegszállításhoz.

 

Hogyan lehet rendezni a betegszállítás költségeit?

Az Alarm mentőszolgálatnál a költségek rendezése két féle képen történhet:

  1. A helyszínen számla ellenében készpénzzel.
  2. Utalással, de annak a szállítás megkezdéséig be kell érkezni a cég bankszámlájára.

 

Van lehetőség fertőző beteg szállítására?

A válaszunk, igen. Mivel elég komoly szabályok vonatkoznak a fertőző emberek betegszállítására, ezért mindig kérjük, hogy előre jelezzék felénk. Mi ennek megfelelően tudunk felkészülni a beteg szállítására.

 

 

Használunk fizetős útszakaszt (autópálya, autósztráda) a betegszállításhoz?

Igen!! A legtöbb esetben megtesszük, ha szükséges. Azonban tudni kell, hogy mi az útvonalat mindig a beteg állapotának megfelelően választjuk ki.

 

 

Egészségügyi intézményen kívül is tudunk szállítást vállalni?

A válaszunk, Igen. Sok esetben kérnek meg minket a hozzátartozók, hogy idős családtagjukat szállítsuk vidékre, külföldre, temetésre, esküvőre, hivatalos ügyek intézésére és más egyéb helyekre is. A legtöbbet kért szállítás az egészségügyi rendszeren kívül:

 

  • Esküvőre történő szállítás.
  • Családi rendezvényre történő szállítás.
  • Budapestről vidékre történő szállítás.
  • Vidékről Budapestre történő szállítás.
  • Önkormányzatokhoz történő szállítás hivatalos ügyekből kifolyólag.
  • Temetésre történő szállítás.
  • Baráti találkozókra történő szállítás.

Rövid végszó a betegszállításhoz

Ha Önnek idős vagy beteg hozzátartozóját kellene szállítani egészségügyi intézményekbe vizsgálatokra vagy bármilyen jellegű családi rendezvényre, keressenek minket bátran elérhetőségeinken keresztül. Az Alarm mentőszolgálat szakavatott gárdával áll a rendelkezésre az év minden egyes napján.

Őrzött betegszállítás: kérdések és válaszok
Tagged on: